Bubur pulut hitam kuah santan.
Hi blog readers..
Bulan lepas encik husband ada sebut pasal bubur pulut hitam kuah santan dia cakap padu bak hangg.. tak taula dia makan dekat mana. tetiba tangan cik kekasih ni gatai nak mencuba lagu mana rupa and rasa dia..minggu lepas cik kekasih pon cuba lah try jadi ke idok ?? result untuk percubaan kali pertama hasilnya gagal. hehehheeh.. tak tau macam mana bubur cheq boleh jadi masin nak mati.. tulah terlalu follow sangat resipi dekat internet semuanya bukan betui sgt resipi dia bagi. so bila cik kekasih dapat mengesannya cik kekasih tak berputus asa. cik kekasih mesti cuba harini. supaya menjadi jugak bubur cik kekasih menggunakan resipi sendiri.
Pengajaran yg cik kekasih dapat dekat sini. gagal sekali bukan bermakna kita gagal selamanya. jangan cepat berputus asa. gunakan kebolehan dan kemampuan yg kita ada buktikan pada mereka kat luar sana kita mampu berjaya. ignore saja dengan kata2 negetif dan kata2 orang yang suka kondem yg selalu cuba nak jatuhkan kita. Depa tak bagi kebaikan pada kita pon.. sebab mereka ini adalah mereka yg takut pada bayang2 sendiri, takut pada persaingan takut pd cabaran dan tak boleh tengok kita lebih dari mereka. sebab mereka tak ada apa yg kita ada. dont give up ! ok
Bahan-bahan yg diperlukan..
● pulut hitam sebotol
● santan 250g
● gula putih 2 senduk
● gula merah
● secubit garam
● daun pandan 2 helai
First step : cuci beras pulut hitam dan tos kan. rendam dalam 2jam sebelum direbus. supaya beras pulut cepat lembut dan kembang.
Step 2 : rebus pulut hitam bersama daun pandan. rebus sehingga kembang dan lembut pulut.
Step 3 : bila bubur dah agak kembang, masukkan santan dan gula kacau sehingga larut. rasa dulu. jangan lupa bubuh secubit garam.
Step 4 : dah agak2 kembang elok. bila gigit xrasa keras. dah elok la tu. kalau nak sedap angkat sikit buh dalam peti. depa kata makan sejuk2 lagi sedap.
Step 5 : step terakhir masak santan bersama gula dan secubit garam untuk kuah santan. mudahkan..
No comments:
Post a Comment